Рецепти
Пастрмка во сос од магдонос Ана Ристеска

Вкусен ручек од пастрмка со интересн сос од магдонос и мајонез

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пастрмка(1 Килограм)

Магдонос(1 Китка)

Мајонез(9 Супени лажици)

Домат(2 )

Лимон(1 )

Вегета(1 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Претходно исчистените и измиени пастрмки ги сечеме на филети, притоа им ги отстрануваме коските, главата и опашката. На филетите им ја отстрануваме кожата и ги зачинуваме со сол и бибер.
  2. Магдоносот ситно го сечкаме и го додаваме во садот со мајонезот. Лимонот го цедиме и лимоновиот сок го додаваме во садот со мајонезот. Додаваме една лажица вегета, сол, бибер и мешаме со лажица.
  3. Врз алуминиумска фолија ставаме една пастрмка. Со лажица, врз филетата го нанесуваме сосот со магдонос и филетата ја свиктуваме во фолијата.
  4. Потоа пастрмката во фолијата ја ставаме во тавата за печење. Истата постапка ја повторуваме со сите 4 филети.
  5. Тавата ја ставаме во рерна да се пече 20 минути на температура од 200 степени.
  6. Ја вадиме првата фиолија од тавата, ја отвараме фолијата и ја свиткуваме по формата на филетата.
  7. Истата постапка ја повторуваме со сите филети.
  8. Потоа пастрмките ги редиме на чинија за сервирање.
  9. Во преостанатот сос од магдонос го додаваме млекото и мешаме со лажица.
  10. Доамтите ги сечкаме на коцки, ги додаваме во садот со сосот од магдонос и промешуваме.
  11. Со лажица од сосот нанесуваме врз парчињата компири и врз пастрмките.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: