Рецепти
Пататас бравас Ана Ѓорова

Шпански рецепт за печени компири со вкусен и пикантен сос од домати. Послужете ги како мезе, за ручек или како гарнир со ручекот.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(800 Грама)

Маслиново масло(60 Милилитри)

Сол

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Кромид(1 мала главица )

Лук(1 Чешне)

Црвен пипер(лут 1/2 лажичка )

Ким(1/2 Кафена лажица)

Бело вино(60 Милилитри)

Домат(300 Грама)

Доматно пире(1 Супена лажица)

Чили сос

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Компирите излупете ги, исечете ги на парчиња и ставете ги врз намастен плех.
  2. Полијте ги со 60 мл масло, посолете ги и печете ги 40 минути на 210°C. Откако ќе заруменат, превртете ги само еднаш.
  3. Загрејте 1 лажица масло во сад на умерен оган и на него пржете го кромидот додека омекне.
  4. Додајте ги исечканиот лук, ким, црвен пипер и пржете ги 1 минута.
  5. Зголемете ја температурата, додајте го виното и варете го на силен оган 30 секунди.
  6. Намалете ја темепературата, додајте ги исечканите домати и доматното пире и варете го сосот 10 минути или додека да згусне. Повремено мешајте го.
  7. Тргнете го сосот од оган и измешајте го, па вратете го на умерена температура и варете го уште 5-8 минути.
  8. Додајте му малку табаско лут сос и магдонос и посолете го, па сервирајте ги компирите полиени со сосот.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: