Рецепти
Пататас бравас
Шпански рецепт за печени компири со вкусен и пикантен сос од домати. Послужете ги како мезе, за ручек или како гарнир со ручекот.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(800 Грама)
Маслиново масло(60 Милилитри)
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Кромид(1 мала главица )
Лук(1 Чешне)
Црвен пипер(лут 1/2 лажичка )
Ким(1/2 Кафена лажица)
Бело вино(60 Милилитри)
Домат(300 Грама)
Доматно пире(1 Супена лажица)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Компирите излупете ги, исечете ги на парчиња и ставете ги врз намастен плех.
- Полијте ги со 60 мл масло, посолете ги и печете ги 40 минути на 210°C. Откако ќе заруменат, превртете ги само еднаш.
- Загрејте 1 лажица масло во сад на умерен оган и на него пржете го кромидот додека омекне.
- Додајте ги исечканиот лук, ким, црвен пипер и пржете ги 1 минута.
- Зголемете ја температурата, додајте го виното и варете го на силен оган 30 секунди.
- Намалете ја темепературата, додајте ги исечканите домати и доматното пире и варете го сосот 10 минути или додека да згусне. Повремено мешајте го.
- Тргнете го сосот од оган и измешајте го, па вратете го на умерена температура и варете го уште 5-8 минути.
- Додајте му малку табаско лут сос и магдонос и посолете го, па сервирајте ги компирите полиени со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во