Рецепти
Пченица во шлаг
Варена пченица во шлаг, мед, цимет и мелени ореви. Совршена и ароматична ужинка.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченица во зрна(150 Грама)
Мед(1 Супена лажица)
Суво грозје(2 Супени лажици)
Цимет(1 Кафена лажица)
Рендана кора од портокал(2 Супени лажици)
Шлаг во прав(1 Пакување)
Мелени ореви(50 Грама)
Малини(0.5 Шака)
Капини(0.5 Шака)
Боровница(0.5 Шака)
Чоколадни трошки(1 Шака)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Пченица потопете ја и оставете да отстои преку ноќ, а потоа сварете ја.
- Кога ќе омекне, исцедете ја, додајте мед, суво грозје, цимет и рендана кора од портокал и убаво промешајте.
- Шлагот подгответе го според упатството на пакувањето, а потоа помешајте го со варената пченица, посипете мелени ореви и украсете со шумски плодови и чоколадни трошки.
- Ставете ја пченицата во фрижидер еден час да се олади и сервирајте ја во мали стаклени чинии.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во