Рецепти
Пченкарни лепчиња
Вегетаријански рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченкарно брашно(200 Грама)
Интегрално пченично брашно(100 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(4 Супени лажици)
Газирана вода(400 Милилитри)
Маргарин(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути
- Измешајте брашно, сол, масло и минерална вода. Од добиената смеса замесете тестото кое би требало да биде меко и оставете го да стаса два до три часа.
- Садот за печење обилно намачкајте го со маргарин за да не се залепи тестото.
- Кога тестото ќе стаса промешајте го, а потоа лажица по лажица растегнете го во тенки тркалезни лепчиња и наредете ги во садот за печење.
- Печете на повисока температура од 220 степени околу 20 до 30 минути. Топлите лепчиња послужете ги со свежо сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во