Рецепти
Печени јаболка со цимет и Амарето
Печените јаболка се многу едноставни за приготвување, а со малку труд може да добиете вистиски отмен десерт. Послужете ги со топка сладолед од ванила и оставете ги луѓето без зборови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Суво грозје(80 Грама)
Амарето(80 Милилитри)
Јаболко(4 )
Путер(4 Кафени лажици)
Шеќер(6 Кафени лажици)
Цимет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Сувото грозје ставете го во чинија и прелиете го со амарето и оставете го некои 30 минути да омекне и набабри.
- Јаболката излупете ги и внимателно извадете им ја средината со семките. Исечете ги на кругови со дебелина од околу 1 сантиметар. Шеќерот и циметот измешајте ги во посебен сад и во мало тенџере стопете го путерот.
- Рерната загрејте ја на 180°C.
- Круговите од јаболка прво натопете ги во путерот а потоа во мешавината од шеќер и цимет. На тава за печење обложена со хартија за печење редете ги јаболката. Ставете крукче јаболко и врз него ред од сувото грозје па пак јаболко. Постапката повторете ја со сите 4 јаболка. Преостанатиот путер, амарето и суво грозје распоредете ги врз јаболката.
- Печете околу 30 минути во загреана рерна. Испречените јаболка наросете ги со шеќер во прав и украсете ги со кора од цимет или нешто слично по ваш избор.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во