Рецепти
Печени пилешки прсти
Домашни пилешки прсти кои одат совршено со сос по избор, свежа салата и пиво
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(680 Грама)
Брашно(1 Чаша)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Јајце(2 )
Лебни трошки(2 Чаши)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Пилешките гради исечете ги на ленти и зачинете ги со сол и бибер.
- Во еден сад заедно измешајте ги брашното и пиперот и додајте сол и бибер. Јајцата ставете ги во длабока чинија и изматете ги со 1 кафена лажица вода. Зачинете со сол и бибер. Лебните трошки ставете ги во посебен сад и нив зачинете ги со сол и бибер.
- Работејќи со неколку парчиња истовремено, ставете ги пилешките прсти во брашното и тркалајте ги така што целосно ќе бидат покриени. Потоа ставете ги во јајцата.
- А потоа и во лебните трошки. Истресете го вишокот лебни трошки и ставете ги на страна.
- Наредете ги прстите во тава за печење, испрскајте ги со маслиново масло и печете ги 6-8 минути од едната страна, а потоа свртете ги и печете ги од другата страна уште 6-8 минути. Послужете ги со сос по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во