Рецепти
Печено јагнешко месо на унгарски начин
Традиционално унгарско јадење кое најчесто се комбинира со компири или ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(1 Килограм)
Сланина(250 Грама)
Презла(200 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Сол(3 Кафени лажици)
Масло(1 Супена лажица)
Путер(1 Супена лажица)
Свинска маст(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Свежата сланина се ренда со нож за да се добие кремаста смеса. Во оваа смеса се додава лукот.
- Јагнешкото месо се посолува и од двете страни убаво се премачкува со смесата од сланина и лук.
- Во сад за печење на слаб оган се растопува зејтинот, путерот и маста.
- Се додава јагнешкото месо и се пече во рерна на температура од 150°C околу еден час.
- За време на печењето, месото се врти и се посипува со маснотијата.
- Месото се вади од рерна и се посипува со презла.
- Потоа повторно се враќа во рерна на зголемена температура од 200°C и се пече уште 15 до 20 минути додека месото да пожолти и да добие коричка.
- Јагнешкото се сече и се служи топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во