Рецепти
Печено јагнешко месо на унгарски начин Ана Ѓорова

Традиционално унгарско јадење кое најчесто се комбинира со компири или ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1 Килограм)

Сланина(250 Грама)

Презла(200 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Сол(3 Кафени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

Путер(1 Супена лажица)

Свинска маст(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Свежата сланина се ренда со нож за да се добие кремаста смеса. Во оваа смеса се додава лукот.
  2. Јагнешкото месо се посолува и од двете страни убаво се премачкува со смесата од сланина и лук.
  3. Во сад за печење на слаб оган се растопува зејтинот, путерот и маста.
  4. Се додава јагнешкото месо и се пече во рерна на температура од 150°C околу еден час.
  5. За време на печењето, месото се врти и се посипува со маснотијата.
  6. Месото се вади од рерна и се посипува со презла.
  7. Потоа повторно се враќа во рерна на зголемена температура од 200°C и се пече уште 15 до 20 минути додека месото да пожолти и да добие коричка.
  8. Јагнешкото се сече и се служи топло.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: