Рецепти
Печено јагнешко месо на унгарски начин Ана Ѓорова

Традиционално унгарско јадење кое најчесто се комбинира со компири или ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1 Килограм)

Сланина(250 Грама)

Презла(200 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Сол(3 Кафени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

Путер(1 Супена лажица)

Свинска маст(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Свежата сланина се ренда со нож за да се добие кремаста смеса. Во оваа смеса се додава лукот.
  2. Јагнешкото месо се посолува и од двете страни убаво се премачкува со смесата од сланина и лук.
  3. Во сад за печење на слаб оган се растопува зејтинот, путерот и маста.
  4. Се додава јагнешкото месо и се пече во рерна на температура од 150°C околу еден час.
  5. За време на печењето, месото се врти и се посипува со маснотијата.
  6. Месото се вади од рерна и се посипува со презла.
  7. Потоа повторно се враќа во рерна на зголемена температура од 200°C и се пече уште 15 до 20 минути додека месото да пожолти и да добие коричка.
  8. Јагнешкото се сече и се служи топло.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: