Рецепти
Пепероната
Типичен италијански летен рецепт од пиперки и домати што е многу лесен за јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(1200 Грама)
Кромид(350 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Домат(400 Грама)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Шеќер(1 неполна лажичка )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Излупете го кромидот, измијте го и исечкајте го.
- Во тава загрејте го маслото и додајте ги ситно сечканиот лук и кромидот.
- Пржете ги околу 15 минути на умерен-тивок оган, па додајте ги исчистените и исечканите пиперки на ленти. Покријте со капак и пржете уште 15 минути со повремено мешање.
- Потоа додајте ги излупените и исечкани домати, зачинете со сол, бибер, шеќер и црвен пипер.
- Измешајте и гответе го јадењето уште 15 минути додека пиперките убаво омекнат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во