Рецепти
Пиле полнето со печурки
Гурмански ручек со кој нема да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Свежи шампињони(500 Грама)
Марула(4 Листови)
Зелена пиперка(1 )
Кромид(1 Главица)
Јајце(1 )
Бел пипер(1/2 лажичка мелен )
Зелени маслинки(10 )
Лук(1 Чешне)
Бело вино(100 Милилитри)
Колбас(1 )
Путер(80 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа да се вари.
- Во тава на оган ставете масло и додајте 30 г путер, па откако ќе се растопи, пропржете ја исечканата главица кромид.
- Во тавата со омекнатиот кромид додајте ја и пиперката исечкана на коцки.
- Откако и пиперката ќе се запржи, додајте ги сечканите маслинки и сечканите шампињони.
- Додајте го и исечканото чешне лук и зачинете со сол и бел пипер. Добро промешајте.
- Откако течноста ќе испари во тавата, додајте ги сечканиот колбас и сечканата марула, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
- Додајте го јајцето и измешајте го филот со лажица.
- Со приготвениот фил наполнете го пилето и зацврстете го со готварски конец.
- Премачкајте го со 50 г путер, наросете го со бибер и сол и ставете го пилето во намастен плех.
- Прелијте со белото вино и со 300 мл супа од коцка, па печете го 60 минути во рерна на 220°C.
- Печената кокошка извадете ја од рерна, извадете го конецот, исечете ја на парчиња и послужете ја со печен компир.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во