Рецепти
Пилешки ајмакац
Старинско, кремасто јадење со пилешко месо кое е брзо, вкусно и едноставно
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(1 Килограм)
Морков(1-2 )
Кромид(1 Главица)
Брашно(2 Супени лажици)
Кисела павлака(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Чистото пилешко месо се сече на тенки парчиња и се става да се вари заедно со сечканите моркови, целер, кромид, бибер, сол и ловоров лист.
- Посебно се прави запршка (може и на путер) од брашно и малку сечкан лук што се пропржуваат.
- Кога е запршката готова, се разредува со супата од свареното пилешко.
- Се додава малку павлака (или млеко), бел лук и кога ќе преврие, се процедува и се додава вареното пилешко месо.
- Повторно се вари уште некоја минута и се зачинува по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во