Рецепти
Пилешки ајмакац Ана Ѓорова

Старинско, кремасто јадење со пилешко месо кое е брзо, вкусно и едноставно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(1 Килограм)

Морков(1-2 )

Целер

Кромид(1 Главица)

Бибер

Сол

Ловоров лист

Брашно(2 Супени лажици)

Лук

Кисела павлака(малку )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Чистото пилешко месо се сече на тенки парчиња и се става да се вари заедно со сечканите моркови, целер, кромид, бибер, сол и ловоров лист.
  2. Посебно се прави запршка (може и на путер) од брашно и малку сечкан лук што се пропржуваат.
  3. Кога е запршката готова, се разредува со супата од свареното пилешко.
  4. Се додава малку павлака (или млеко), бел лук и кога ќе преврие, се процедува и се додава вареното пилешко месо.
  5. Повторно се вари уште некоја минута и се зачинува по вкус.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: