Рецепти
Пилешки бургер со јајце Ана Ѓорова

Пилешки плескавици со зеленчук во рерна, со јајце во средината. Послужете ги во бургер леб со свежа салата од зелка или краставица.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(550 Грама)

Зелена пиперка(1 )

Црн лук(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Презла(3 Супени лажици)

Сода бикарбона(1/4 Кафена лажица)

Газирана вода(1 Децилитар)

Јајце(8 )

Масло(1-2 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Бургер леб(4 Парчиња)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пилешкото месо и пиперката сомелете ги, црниот лук ситно исечкајте го и белиот лук испасирајте го.
  2. Соединете го меленото месо, сечканиот лук, презлата, сода бикарбоната, мелената пиперка и зачините по вкус. Измешајте убаво со дланките за да добиете хомогена смеса, а потоа постепено додавајте малку кисела вода и мешајте додека не се впие водата. Добиената смеса покријте ја со фолија и оставете да отстои во фрижидер.
  3. Откако смесата ќе отстои, со дланките формирајте бомбици со големина на мала праска. Од бомбиците, обликувајте плескавици и ставете ги во обложен плех со хартија за печење кој претходно го намастивте со масло.
  4. Употребете помала округла модла и извадете ја средината на плескавицата или исечете круг во средината со помош на нож. Така подготвените плескавици, печете ги во загреана рерна на 200°C додека месото не зарумени.
  5. Потоа извадете ги плескавиците од рерна, па во средина на секоја скршете по 1 јајце и вратете ги уште кратко во рерна додека јајцата не се испечат. Послужете ги во бургер леб и свежа салата по избор.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: