Рецепти
Пилешки бургер со јајце
Пилешки плескавици со зеленчук во рерна, со јајце во средината. Послужете ги во бургер леб со свежа салата од зелка или краставица.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(550 Грама)
Зелена пиперка(1 )
Црн лук(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Презла(3 Супени лажици)
Сода бикарбона(1/4 Кафена лажица)
Газирана вода(1 Децилитар)
Јајце(8 )
Масло(1-2 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Бургер леб(4 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешкото месо и пиперката сомелете ги, црниот лук ситно исечкајте го и белиот лук испасирајте го.
- Соединете го меленото месо, сечканиот лук, презлата, сода бикарбоната, мелената пиперка и зачините по вкус. Измешајте убаво со дланките за да добиете хомогена смеса, а потоа постепено додавајте малку кисела вода и мешајте додека не се впие водата. Добиената смеса покријте ја со фолија и оставете да отстои во фрижидер.
- Откако смесата ќе отстои, со дланките формирајте бомбици со големина на мала праска. Од бомбиците, обликувајте плескавици и ставете ги во обложен плех со хартија за печење кој претходно го намастивте со масло.
- Употребете помала округла модла и извадете ја средината на плескавицата или исечете круг во средината со помош на нож. Така подготвените плескавици, печете ги во загреана рерна на 200°C додека месото не зарумени.
- Потоа извадете ги плескавиците од рерна, па во средина на секоја скршете по 1 јајце и вратете ги уште кратко во рерна додека јајцата не се испечат. Послужете ги во бургер леб и свежа салата по избор.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во