Рецепти

Пилешки копани со рузмарин и балсамико
Ароматични пилешки копани во сос од балсамико, рузмарин и кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исчистените пилешки копани убаво измијте ги под ладен млаз вода.
- Тавче премачкајте го со маслиново масло, ставете го на оган и додајте го кромидот кој претходно е исечкан на многу ситни парченца. Пржете го кромидот околу 1 минута на загреаното масло.
- Потоа додајте ги пилешките копани, посолете по вкус и покријте го тавчето со капак. Гответе на средно-тивок оган. Одвреме навреме превртувајте ги копанчињата за да впијат убаво од кромидот и маслото од сите страни.
- На половина пред да тргнете од оган, додајте рузмарин по вкус, свртете ги копаните и оставете ги уште да се готват. Ако копанчињата малку ви се лепат, додајте сосема малку топла вода и продолжете со готвењето.
- Пет минути пред крајот на готвењето, додајте го оцетот балсамико и оставете да се готви уште некоја минута.
- Откако пилешките копани ќе бидат готови и кога ќе се направи кремаста смеса од маслото и од оцетот во тавчето, тргнете ги од оган и сервирајте ги. Можете да ги послужите со гарнир од варен компир по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во