Рецепти
Пилешки копани со рузмарин и балсамико Ана Ѓорова

Ароматични пилешки копани во сос од балсамико, рузмарин и кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исчистените пилешки копани убаво измијте ги под ладен млаз вода.
  2. Тавче премачкајте го со маслиново масло, ставете го на оган и додајте го кромидот кој претходно е исечкан на многу ситни парченца. Пржете го кромидот околу 1 минута на загреаното масло.
  3. Потоа додајте ги пилешките копани, посолете по вкус и покријте го тавчето со капак. Гответе на средно-тивок оган. Одвреме навреме превртувајте ги копанчињата за да впијат убаво од кромидот и маслото од сите страни.
  4. На половина пред да тргнете од оган, додајте рузмарин по вкус, свртете ги копаните и оставете ги уште да се готват. Ако копанчињата малку ви се лепат, додајте сосема малку топла вода и продолжете со готвењето.
  5. Пет минути пред крајот на готвењето, додајте го оцетот балсамико и оставете да се готви уште некоја минута.
  6. Откако пилешките копани ќе бидат готови и кога ќе се направи кремаста смеса од маслото и од оцетот во тавчето, тргнете ги од оган и сервирајте ги. Можете да ги послужите со гарнир од варен компир по желба.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: