Рецепти
Пилешки копани во сок од лимон
Едноставен и брз рецепт за сочни пилешки копани во лимонов сок
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(12 )
Путер(40 Грама)
Маслиново масло(1 Кафена лажица)
Рузмарин(1-2 Гранчиња)
Лук(1 Чешне)
Лимон(2 )
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Отстранете им ја кожата на пилешките копани, исплакнете ги под млаз ладна вода и исушете ги со кујнска крпа.
- Во тава растопете путер и додајте 1 лажичка масло, гранчиња рузмарин и 1 чешне излупен лук.
- Пржете ги копаните неколку минути од двете страни, колку месото малку да омекне.
- Извадете ги од тавата и ставете ги во огноотпорен сад. Одозгора прелијте ги со сок од лимон, сол, бибер и ставете ги во рерна на 200°C околу 20 минути додека убаво не се испечат. Сервирајте го месото со свежа сезонска салата или печени компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во