Рецепти
Пилешки крилца со сусам
Пилешкото месо со соја сос е хит во азиската кујна, а овој рецепт за крцкави крилца ќе ве остави без здив
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки крилца(12 )
Сусам(2 Супени лажици)
Млад кромид(3 )
Пченкарно брашно(3 Супени лажици)
Лук(3 Чешниња)
Горчлив ликер(или вињак 2 лажици )
Соја сос(2 Супени лажици)
Шеќер(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Половина од исечканиот лук измешајте го со вињакот, соја сосот, шеќеротсол, бибер и црвениот пипер.
- Крилцата исечете ги на половина и оставете ги во садот со маринадата да отстојат преку ноќ во фрижидер.
- Утредента во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа да се вари.
- Во друга тава на оган (без масло) потпечете го сусамот.
- Садот од крилцата извадете го од фрижидер.
- Додајте 2 лажици масло и пченкарното брашно и промешајте. Пржете ги крилцата на загреано масло во вок тава на оган. Откако ќе поруменат, извадете ги од тавата.
- Во вок тавата на оган ставете го преостанатиот лук да се запржи заедно со сечкан млад кромид.
- Откако ќе омекнат, вратете ги крилцата и налејте 250 мл супа од коцка.
- Откако сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете ја тавата од оган.
- Послужете ги крилцата во сосот со уште сечкан млад кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во