Рецепти
Пилешки крилца со сусам Ана Ѓорова

Пилешкото месо со соја сос е хит во азиската кујна, а овој рецепт за крцкави крилца ќе ве остави без здив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки крилца(12 )

Сусам(2 Супени лажици)

Млад кромид(3 )

Пченкарно брашно(3 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Горчлив ликер(или вињак 2 лажици )

Соја сос(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Супена лажица)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Половина од исечканиот лук измешајте го со вињакот, соја сосот, шеќеротсол, бибер и црвениот пипер.
  2. Крилцата исечете ги на половина и оставете ги во садот со маринадата да отстојат преку ноќ во фрижидер.
  3. Утредента во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа да се вари.
  4. Во друга тава на оган (без масло) потпечете го сусамот.
  5. Садот од крилцата извадете го од фрижидер.
  6. Додајте 2 лажици масло и пченкарното брашно и промешајте. Пржете ги крилцата на загреано масло во вок тава на оган. Откако ќе поруменат, извадете ги од тавата.
  7. Во вок тавата на оган ставете го преостанатиот лук да се запржи заедно со сечкан млад кромид.
  8. Откако ќе омекнат, вратете ги крилцата и налејте 250 мл супа од коцка.
  9. Откако сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете ја тавата од оган.
  10. Послужете ги крилцата во сосот со уште сечкан млад кромид.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: