Рецепти
Пилешки крилца со сусам Ана Ѓорова

Пилешкото месо со соја сос е хит во азиската кујна, а овој рецепт за крцкави крилца ќе ве остави без здив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки крилца(12 )

Сусам(2 Супени лажици)

Млад кромид(3 )

Пченкарно брашно(3 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Горчлив ликер(или вињак 2 лажици )

Соја сос(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Супена лажица)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Половина од исечканиот лук измешајте го со вињакот, соја сосот, шеќеротсол, бибер и црвениот пипер.
  2. Крилцата исечете ги на половина и оставете ги во садот со маринадата да отстојат преку ноќ во фрижидер.
  3. Утредента во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа да се вари.
  4. Во друга тава на оган (без масло) потпечете го сусамот.
  5. Садот од крилцата извадете го од фрижидер.
  6. Додајте 2 лажици масло и пченкарното брашно и промешајте. Пржете ги крилцата на загреано масло во вок тава на оган. Откако ќе поруменат, извадете ги од тавата.
  7. Во вок тавата на оган ставете го преостанатиот лук да се запржи заедно со сечкан млад кромид.
  8. Откако ќе омекнат, вратете ги крилцата и налејте 250 мл супа од коцка.
  9. Откако сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете ја тавата од оган.
  10. Послужете ги крилцата во сосот со уште сечкан млад кромид.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: