Рецепти
Пилешки прсти во сос од мешани зачини
Богат ручек за целото семејство
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(600 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Италијански зачин (мешан зачин)
Брашно(1 Супена лажица)
Павлака(1 Супена лажица)
Млеко(50 Грама)
Компир(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Пилешките прсти се пржат во масло, а откако убаво ќе заруменат, се додаваат мешаниот зачин, како и сите сушени зачини – копар, магдонос, оригано, мајоран, целер и црн пипер.
- Во садот се додаваат и претходно испржените печурки, па се налева вода. Сето ова се динста најмалку половина час.
- Потоа се прави запршка од малку масло и 1 лажица брашно, се става во садот со пилешки прсти и се остава да врие 5 минути.
- Пред да се тргнат пилешките прсти од оганот, се додава и една лажица изматена павлака со 50 мл млеко. Се промешува и се остава уште минута-две, па се трга од огнот.
- Вака приготвените пилешки прсти се сервираат со сварени компири на коцки, сварена пченка и со сварен морков исечкан на коцки или со сварена златна мешавина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во