Рецепти
Пире од компири
Рецепт за кремасто и сочно пире од компири со пармезан
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Млеко(400 Грама)
Сол(3 Кафени лажици)
Рендан пармезан(40 Грама)
Путер(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Компирите излупете ги и исечете ги на средни парчиња. Ставете ги во солена вода да се варат додека убаво омекнат.
- Откако ќе се сварат компирите, истурете ја водата, испасирајте ги со сад за пасирање или со вилушка и потоа постепено додавајте го млакото млеко, мекиот путер и солта.
- Промешајте убаво и соединете ја смесата, а потоа наросете пармезан. Пармезанот ќе му даде пријатна арома на пирето од компири, но сепак ваш избор е дали ќе го додадете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во