Рецепти
Пирошки со компири
Вкусни пирошки со фил од сирење за вкусен појадок или за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(2 )
Маргарин(65 Грама)
Компир(4 )
Млеко(1/2 Литар)
Масло(1 Чаша)
Квасец(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Компирот се вари и се пасира.
- Квасеците се растопуваат во млакото млеко и се оставаат да отстојат.
- Потоа стасаните квасци се замесуваат со брашното, јајцата, маслото, маргаринот, солта и пасираните компири.
- Тестото се остава да стаса, кога е готово се премесува и се дели на два дела.
- Од секој дел посебно се прави кора која се сече на ленти, се филува со сирење и се пржат пирошки на врело масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во