Рецепти
Пита од круши и суво грозје
Вкусна пита од круши и суво грозје како одличен десерт за Вас и најблиските
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Шеќер во прав(1 Супена лажица)
Јајце(1 )
Круша(1 Килограм)
Суво грозје(250 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Ванилин шеќер(10 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Брашното просејте го и измешајте го со сол и шеќер во прав. Со прстите додајте парчиња 200 грама маргарин и мешајте.
- Јајцето посебно изматете го и додајте ги во смесата и промешајте со лажица. По потреба додајте неколку лажици вода, нежно замесете го тестото и обликувајте го во топка.
- Тестото замотајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.
- Крушките измијте ги и исечете ги на парчиња околу 1 см.
- На набрашнета површина поделете го тестото на 2/3 и 1/3. Поголемиот дел расукајте го, обликувајте го и ставете го во округол плех. Вишокот тесто оставете да виси над работ.
- На тестото додајте го сувото грозје и крушите. Наросете ванилин шеќер, шеќер и 50 грама парчиња маргарин.
- Другиот дел од тестото расукајте го во круг. Тестото во садот премачкајте го со вода, па поклопете го со другиот дел од тестото. Притиснете на краевите, исечете ја питата со нож одозгора на неколку места.
- Ставете ја питата да се пече во загреана рерна на 200°C додека не зарумени. На половина печење извадете ја од рерна и премачкајте ја со разматено јајца, па вратете да се допече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во