Рецепти
Пита од лиснато тесто Ана Ѓорова

Вкусна пита со фил од кисела зелка и телешко месо која е одлично предјадење за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(500 Грама)

Телешко мелено месо(300 Грама)

Кисела зелка(300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Димена сланина(100 Грама)

Кулен(100 Грама)

Буковец(1 Супена лажица)

Сусам(30 Грама)

Јајце(2 )

Зелени маслинки(100 Грама)

Вегета(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Кромидот и киселата зелка ситно се сечкаат, сланината се сече на коцки, а маслинките на кругови.
  2. На загреано масло во тава се пржи исечканиот кромид, па откако ќе омекне се додава зелката, а откако и зелката ќе се пропржи, се додаваат сланината и меленото месо и се зачинува со сол, бибер, буковка и вегета.
  3. Откако смесата во тавата убаво ќе се запржи, се трга од оган, се додаваат сечканите маслинки и едно јајце, па се меша филот.
  4. Од лиснатото тесто се отсекува 1/3.
  5. На набрашнета работна маса од преостанатото лиснато тесто се сука кора и се става во намастена тркалезна тава за печење.
  6. Врз тестото се нанесува половина од филот, а врз филот скалесто се редат круговите кулен.
  7. Краевите на кората се виткаат кон внатрешноста, формирајќи витка и во тавата се нанесува преостанатиот фил.
  8. Од претходно отсеченото парче тесто се сука кора и се сече на тенки ленти кои се нанесуваат врз филот.
  9. Преостанатото јајце се мати со кисалата павлака и со смесата се премачкува питата, па се наросува со сусам.
  10. Се става да се пече во рерна 40 минути на температура од 180 степени.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: