Рецепти
Пита од лиснато тесто
Вкусна пита со фил од кисела зелка и телешко месо која е одлично предјадење за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Телешко мелено месо(300 Грама)
Кисела зелка(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Димена сланина(100 Грама)
Кулен(100 Грама)
Буковец(1 Супена лажица)
Сусам(30 Грама)
Јајце(2 )
Зелени маслинки(100 Грама)
Вегета(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Кромидот и киселата зелка ситно се сечкаат, сланината се сече на коцки, а маслинките на кругови.
- На загреано масло во тава се пржи исечканиот кромид, па откако ќе омекне се додава зелката, а откако и зелката ќе се пропржи, се додаваат сланината и меленото месо и се зачинува со сол, бибер, буковка и вегета.
- Откако смесата во тавата убаво ќе се запржи, се трга од оган, се додаваат сечканите маслинки и едно јајце, па се меша филот.
- Од лиснатото тесто се отсекува 1/3.
- На набрашнета работна маса од преостанатото лиснато тесто се сука кора и се става во намастена тркалезна тава за печење.
- Врз тестото се нанесува половина од филот, а врз филот скалесто се редат круговите кулен.
- Краевите на кората се виткаат кон внатрешноста, формирајќи витка и во тавата се нанесува преостанатиот фил.
- Од претходно отсеченото парче тесто се сука кора и се сече на тенки ленти кои се нанесуваат врз филот.
- Преостанатото јајце се мати со кисалата павлака и со смесата се премачкува питата, па се наросува со сусам.
- Се става да се пече во рерна 40 минути на температура од 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во