Рецепти
Пита од портокали Ана Ристеска

Превкусна пита со богат фил од портокал, суво грозје и бадеми која совршено оди во комбинација со сладолед од ванила

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(100 Грама)

Јајце(2 )

Шеќер(230 Грама)

Лимон(1 )

Портокал(1 )

Сок од портокал(3,5 Децилитри)

Суво грозје(300 Грама)

Пченкарно брашно(2 Супени лажици)

Бадеми(60 Грама)

Цимет

Сол

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Во брашното замешајте ги путерот, јајцата, ренданата кора од лимон, 80 г шеќер и малку сол. Замесете го тестото, завиткајте го во фолија и оставете го да отстои во фрижидер половина час.
  2. Измешајте ги сокот и ренданата кора од портокал со 3,5 дл вода и сувото грозје, кое претходно сте го оставиле да омекне во млака вода и сте го исцедиле.
  3. Варете ги 5 минути и додајте го пченкарното брашно и останатиот шеќер. Зачинете го со малку цимет. Продолжете да ги варите на тивок оган 10 минути, мешајќи ги.
  4. Тестото поделете го на 2 нееднакви дела. Поголемиот расукајте го и ставете го во една тава прекриена со масна хартија.
  5. Во кремот додајте ги исечканите бадеми и сокот од лимон и смесата сипете ја во тавата. Прекријте ја питата со другото тесто и печете ја на 180 степени 40 минути. Посипете ја со шеќер во прав и сервирајте ја.

 

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: