Рецепти
Пита од тиква
Најбрз рецепт за вкусна есенска пита
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Чаша)
Прашок за печиво(3/4 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Цимет(1 Кафена лажица)
Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)
Морско оревче(1/2 Кафена лажица)
Шеќер(3/4 Чаша)
Несолен путер(3 Супени лажици)
Јајце(2 )
Пире од варена тиква(425 Грама)
Кондензирано млеко(140 Грама)
Екстракт од ванила(1 Супена лажица)
Хопла(1 Чаша)
Шеќер во прав(1/4 Чаша)
Пудинг од ванила(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Тава за печење премачкајте ја со путер и тргнете ја на страна.
- Во сад ставете ги брашното, прашокот за печиво, солта и зачините и измешајте.
- Во голем сад со електричен миксер матете ги шеќерот, путерот и јајцата. Потоа додајте го пирето од тиква, кондензираното млеко и ванилата и продолжете со мешање.
- Додајте го брашното со зачините и мешајте додека смесата не се изедначи. Префрлете ја смесата во тавата за печење и печете 50-55 минути.
За филот
- Ставете ја хоплата, шеќерот во прав и пудингот од ванила во прав во сад, мешајте со електричен миксер и потоа декорирајте ја питата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во