Рецепти
Пита со грав (посно)
Едноставна пита со готови кори и фил од варен грав
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(за баклава, 1/2 килограм )
Грав(1/2 Килограм)
Масло(150 Милилитри)
Сол(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во подмачкано тавче се ставаат две кори (набрани), се намастуваат со масло, а потоа одозгора им се додава варен грав. Целата површина малку се попрскува со водата од варениот грав.
- Постапката се повторува на секои две набрани кори додека тавчето се наполни. На крај се завршува со две кори.
- Пред да се стави во рерна, питата се сече на коцки, добро се намастува со масло и се попрскува повторно со водата од варениот грав.
- Се пече 20 минути на 180 степени или додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во