Рецепти
Пита со гриз и вишни
Лесна и вкусна пита со вишни што оди одлично со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(5 Децилитри)
Гриз(150 Грама)
Шеќер(300 Грама)
Готови кори(600 Грама)
Масло(2 Децилитри)
Вишни(300-400 Грама)
Јајце(1 )
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Млекото се вари со гризот и 250 грама шеќер.
- Кога ќе се згусти се остава да се олади, а потоа се додава јајце и лесно се промешува.
- Се редат по три кори, и секоја се попрскува со масло.
- Врз третата кора со лажица се распоредува гризот и се редат исцедени вишни.
- Се посипува со малку шеќер и се прави ролна.
- Постапката се повторува со останатиот материјал.
- Питата се пече во подмачкан плех околу 25 минути на температура од 200 степени, да поцрвени.
- Се сечат парчиња и се посипуваат со ванилин шеќер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во