Рецепти
Пита со гриз и вишни Ана Ристеска

Лесна и вкусна пита со вишни што оди одлично со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(5 Децилитри)

Гриз(150 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Готови кори(600 Грама)

Масло(2 Децилитри)

Вишни(300-400 Грама)

Јајце(1 )

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од  60 минути

  1. Млекото се вари со гризот и 250 грама шеќер.
  2. Кога ќе се згусти се остава да се олади, а потоа се додава јајце и лесно се промешува.
  3. Се редат по три кори, и секоја се попрскува со масло.
  4. Врз третата кора со лажица се распоредува гризот и се редат исцедени вишни.
  5. Се посипува со малку шеќер и се прави ролна.
  6. Постапката се повторува со останатиот материјал.
  7. Питата се пече во подмачкан плех околу 25 минути на температура од 200 степени, да поцрвени.
  8. Се сечат парчиња и се посипуваат со ванилин шеќер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: