Рецепти
Пита со кисела зелка и месо
Вкусен француски специјалитет за ручек или предјадење. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела зелка(1 Килограм)
Колбас(250 Грама)
Сланина(250 Грама)
Лиснато тесто(2 Парчиња)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Месото исечкајте го на парчиња и испржете го.
- Измешајте ја киселата зелка (претходно варена) со парчињата месо и со јајцата.
- Еден дел од лиснатото тесто ставете го во намастен огноотпорен сад, филувајте го и поклопете го со вториот дел од тестото.
- Краевите на тестото премачкајте ги со жолчка од јајце и притиснете со прстите за да се спојат двете теста.
- Во средината на питата направете дупка.
- Целото тесто премачкајте го со матена жолчка и печете го 45 минути во загреана рерна на 180°C
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во