Рецепти
Пита со компир
Домашна пита со варен компир, спанаќ и сирење за вкусен ручек или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Квасец(1 )
Масло(1 Супена лажица)
Компир(300 Грама)
Спанаќ(500 Грама)
Сирење(200 Грама)
Јајце(5 )
Сол(1/2 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + тестото да отстои
- Се мешаат брашното и квасецот во подлабок сад. Се додава 1/2 лажица сол, 200 мл млака вода, масло за јадење и се замесува тесто. Тестото се остава да отстои до 1 час покриено со крпа.
- Компирите се варат, се лупат и се сечат на тенки кругови.
- Спанаќот се полева со врела вода за да омекне и потоа убаво се цеди.
- Тестото се расукува во форма на правоаголник од 30х36 см и потоа се става во плех подмачкан со маргарин. Се нанесува спанаќот низ целото тесто рамномерно, а потоа дел од сирењето или кашкавал (претходно исечкано на ситни ленти) и ред од компирот.
- Јајцата се матат и се нанесуваат врз тестото. На крајот се додава рузмарин и се попрскува со масло.
- Тестото се остава да отстои уште 20 минути. Откако ќе отстои, се пече во загреана рерна на 200 степени околу 25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во