Рецепти
Пита со коприви (посно)
Посен и многу корисен рецепт бидејќи копривата претставува природен лек за зајакнување на имунитетот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Коприва(750 Грама)
Ориз(250 Грама)
Готови кори(600 Грама)
Масло(5 Супени лажици)
Хималајска сол(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Копривите се чистат, се посолуваат и се оставаат малку да отстојат.
- Потоа убаво се цедат.
- Оризот се вари во солена вода.
- Се цеди и се промешува со исцедените коприви и се додава масло по вкус.
- Во подмачкана тава за печење, се редат корите и секоја се филува со подготвените коприви. Виткате по желба.
- На крај, се попрскува со масло, се сече и се пече во загреана рерна на 200 степени околу 35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во