Рецепти
Пита со кромид и компир (посно)
Посна, домашна пита за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Кромидот ситно се сечка и се пржи со малку сол и масло додека омекне.
- Компирите се лупат и се рендаат, па се мешаат со кромидот и сето тоа се зачинува со бибер.
- Се замесува тесто од вода, квасец, сол и брашно. Се остава да стаса 30 минути, потоа се прават топчиња, па од нив се расукуваат кори на подмачкана тепсија.
- Се реди кора, па малку се намрсува со масло и се става од подготвениот фил. Се завршува со кора од тесто.
- Потоа целата пита се сече на парчиња, се остава настрана уште половина час да отстои, па потоа се пече на 180 степени, 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во