Рецепти
Пита со суви сливи Ана Ристеска

Топла, вкусна, кремаста пита од сливи. Одлична за есенските денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1/2 Килограм)

Суви сливи(600 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Мелени ореви(100 Грама)

Цимет(1 Кафена лажица)

Џем од сливи(1 Супена лажица)

Газирана вода(200 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер(700 Грама)

Вода(700 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Сувите сливи исечкајте ги на коцки, додајте ванилин шеќер, мелени ореви, цимет и џем, па потоа сипете го сирупот (200 грама шеќер и 200 милилитри вода) и зовријте ја смесата. Оставете настрана да се олади.
  2. Редете кора по кора и премачкате со смеса која ќе ја направите од маргаринот и киселата вода, потоа ставете го целиот оладен фил од суви сливи, па повторете ја постапката со преостанатиот дел од кората како на почетокот, додека не ги потрошите сите состојки.
  3. Исечете ја питата на коцки, па печете 20 минути на 180 степени или додека не зарумени.
  4. Во тенџере на оган ставете 500 грама шеќер и половина литар вода и варете додека не се стопи шеќерот. Прелијте ја потоа готовата пита со сирупот и на крај можете да додадете и исечени парчиња лимон за арома.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: