Рецепти
Пита со суви сливи
Топла, вкусна, кремаста пита од сливи. Одлична за есенските денови.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1/2 Килограм)
Суви сливи(600 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Мелени ореви(100 Грама)
Цимет(1 Кафена лажица)
Џем од сливи(1 Супена лажица)
Газирана вода(200 Милилитри)
Маргарин(250 Грама)
Шеќер(700 Грама)
Вода(700 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Сувите сливи исечкајте ги на коцки, додајте ванилин шеќер, мелени ореви, цимет и џем, па потоа сипете го сирупот (200 грама шеќер и 200 милилитри вода) и зовријте ја смесата. Оставете настрана да се олади.
- Редете кора по кора и премачкате со смеса која ќе ја направите од маргаринот и киселата вода, потоа ставете го целиот оладен фил од суви сливи, па повторете ја постапката со преостанатиот дел од кората како на почетокот, додека не ги потрошите сите состојки.
- Исечете ја питата на коцки, па печете 20 минути на 180 степени или додека не зарумени.
- Во тенџере на оган ставете 500 грама шеќер и половина литар вода и варете додека не се стопи шеќерот. Прелијте ја потоа готовата пита со сирупот и на крај можете да додадете и исечени парчиња лимон за арома.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во