Рецепти
Пица со тесто од брокули (хроно) Ана Ѓорова

Здрава, безглутенска пица од брокули која се подготвува на брз и едноставен начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брокула(1 Главица)

Јајце(2 )

Моцарела сирење(1 1/2 Чаша)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Бибер(1/4 Кафена лажица)

Италијански зачин (мешан зачин)(1/2 Кафена лажица)

Доматен сос(1/4 )

Суво оригано(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Во тава ставете хартија за печење премачкана со масло и оставете ја настрана.
  3. Брокулата измијте ја, исчистете ја од листовите и сомелете ја во блендер или изрендајте ја. Потоа ставете ја во сад, покријте со фолија, па стоплете ја брокулата 1-2 минути во микробранова печка.
  4. Откако ќе а извадите од микробранова печка, оставете ја брокулата 1 минута да се олади, а потоа испасирајте ја со вилушка и истиснете колку што можете повеќе течност од неа.
  5. Во голем сад измешајте ја брокулата со јајцата, моцарелата (пола чаша), додајте сол, бибер и италијански зачини и убаво промешајте додека смесата убаво се соедини.
  6. Истурете ја смесата во намастената тава со хартија за печење и убаво израмнете ја. Печете ја во загреаната рерна 10-12 минути додека тестото малку потемне и се потпече.
  7. Во меѓувреме измешајте го доматниот сос со ориганото, извадете ја пицата од рерна, прелијте ја со сосот, изрендајте моцарела и вратете ја во рерна уште 10-12 минути додека кашкавалот целосно се растопи.
  8. Пред да ја исечете и послужите пицата од брокула, оставете ја да се излади 5 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: