Рецепти
Плетена пита
Плетена домашна пита со фил по желба за вкусна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Квасец(1 коцка )
Млеко(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Сол(1 Супена лажица)
Јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Од брашното, квасецот, млекото, маслото, 2 жолчки и лажица сол се замесува тесто кое се остава да стаса.
- Откако ќе стаса тестото, се дели на 4 дела. Еден дел се расукува во тенка кора и се става во тава посипана со брашно така што со краевите ќе излегува од садот.
- Врз кората се реди фил по желба: може рендана шунка и кашкавал измешани со 2 белки и оригано, или фил од малку обарен и исечкан спанаќ измешан со белки.
- Вториот дел од тестото се расукува во тенка кора и се сече на тенки ленти, потоа една по една корите се редат во тавата, со оддалеченост од 1 см, вкрстени, односно еден ред вертикално, еден ред хоризонстално.
- Со преостанатите 2 дела од тестото се повторува постапката. Питите се печат додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во