Рецепти
Плетена пита Ана Ѓорова

Плетена домашна пита со фил по желба за вкусна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1 коцка )

Млеко(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Сол(1 Супена лажица)

Јајце(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Од брашното, квасецот, млекото, маслото, 2 жолчки и лажица сол се замесува тесто кое се остава да стаса.
  2. Откако ќе стаса тестото, се дели на 4 дела. Еден дел се расукува во тенка кора и се става во тава посипана со брашно така што со краевите ќе излегува од садот.
  3. Врз кората се реди фил по желба: може рендана шунка и кашкавал измешани со 2 белки и оригано, или фил од малку обарен и исечкан спанаќ измешан со белки.
  4. Вториот дел од тестото се расукува во тенка кора и се сече на тенки ленти, потоа една по една корите се редат во тавата, со оддалеченост од 1 см, вкрстени, односно еден ред вертикално, еден ред хоризонстално.
  5. Со преостанатите 2 дела од тестото се повторува постапката. Питите се печат додека заруменат.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: