Рецепти
Погача со лук
Вкусна погача која најчесто се служи со чорба и супи
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Вода(400 Милилитри)
Сол(по вкус )
Шеќер(1 Супена лажица)
Квасец во прав(1 Пакување)
Масло(3 Супени лажици)
Маслиново масло(5 Супени лажици)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Брашното, солта, шеќерот и квасецот се мешаат. Се додаваат маслото и млака вода, па се меси средно тесто, потоа се чека да стаса. Стасаното тесто повторно го размесуваме и чекаме да стаса.
- Од стасаното тесто се прават 12 топчиња кои се редат во тавче бр. 24 подмачкано со масло и посипано со брашно. Се оставаат да постојат 15-20 минути.
- Пред печењето, топчињата се попрскуваат со топла вода и се печат на 200 степени додека заруменат.
- Толчениот лук се меша со масло и со сув магдонос и оваа смеса се нанесува врз испечената погача додека е жешка. Се покрива со крпа додека да се излади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во