Рецепти
Погача со лук Ана Ристеска

Вкусна погача која најчесто се служи со чорба и супи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Сол(по вкус )

Шеќер(1 Супена лажица)

Квасец во прав(1 Пакување)

Масло(3 Супени лажици)

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Сув магдонос

Лук(1 Чешне)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Брашното, солта, шеќерот и квасецот се мешаат. Се додаваат маслото и млака вода, па се меси средно тесто, потоа се чека да стаса. Стасаното тесто повторно го размесуваме и чекаме да стаса.
  2. Од стасаното тесто се прават 12 топчиња кои се редат во тавче бр. 24 подмачкано со масло и посипано со брашно. Се оставаат да постојат 15-20 минути.
  3. Пред печењето, топчињата се попрскуваат со топла вода и се печат на 200 степени додека заруменат.
  4. Толчениот лук се меша со масло и со сув магдонос и оваа смеса се нанесува врз испечената погача додека е жешка. Се покрива со крпа додека да се излади.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: