Рецепти
Погачки со сирење Ана Ѓорова

Вкусни солени погачки за одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(100 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Масло(100 Милилитри)

Квасец(1 коцка )

Сол(2-3 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сирење(100-150 Грама)

Маргарин(100-120 + уште за врз погачките пред печење )

Жолчка од јајце(1 )

Белка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот се става во малку млака вода со една лажичка шеќер и една лажичка брашно да нарасне.
  2. Во длабок сад се става брашното, 100 мл вода, млекото, маслото, стасаниот квасец, 2 лажички сол и 1 лажичка шеќер. Се замесува тесто, се покрива и се остава да нарасне.
  3. Стасаното тесто се расукува на набрашнета површина во кора со дебелина од 1-1,5 см. Со чаша се вадат кругови.
  4. Секој круг се развлекува и се премачкува со 100-120 грама матен или прогмечен маргарин, 1 жолчка, 1/2 лажичка сол, се посипува со дробеното сирење или со урда во должина и се преклопува.
  5. Секоја погачка се премачкува со белката, се редат раздалечени една од друга во плех обложен со хартија за печење, уште еднаш се премачкуваат со белка, се посипуваат со сусам и врз секое парченце се става маргарин.
  6. Се ставаат во незагреана рерна да нараснат додека се загрева. Рерната се уклучува на 200 степени и погачките се печат околу 15 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: