Рецепти
Погачки со сирење Ана Ѓорова

Вкусни солени погачки за одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(100 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Масло(100 Милилитри)

Квасец(1 коцка )

Сол(2-3 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сирење(100-150 Грама)

Маргарин(100-120 + уште за врз погачките пред печење )

Жолчка од јајце(1 )

Белка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот се става во малку млака вода со една лажичка шеќер и една лажичка брашно да нарасне.
  2. Во длабок сад се става брашното, 100 мл вода, млекото, маслото, стасаниот квасец, 2 лажички сол и 1 лажичка шеќер. Се замесува тесто, се покрива и се остава да нарасне.
  3. Стасаното тесто се расукува на набрашнета површина во кора со дебелина од 1-1,5 см. Со чаша се вадат кругови.
  4. Секој круг се развлекува и се премачкува со 100-120 грама матен или прогмечен маргарин, 1 жолчка, 1/2 лажичка сол, се посипува со дробеното сирење или со урда во должина и се преклопува.
  5. Секоја погачка се премачкува со белката, се редат раздалечени една од друга во плех обложен со хартија за печење, уште еднаш се премачкуваат со белка, се посипуваат со сусам и врз секое парченце се става маргарин.
  6. Се ставаат во незагреана рерна да нараснат додека се загрева. Рерната се уклучува на 200 степени и погачките се печат околу 15 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: