Рецепти
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Посен и вкусен ручек од полнети пастрмки со зеленчук во вкусна маринада
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(2 околу 700 грама )
Црвено вино(2 Децилитри)
Рузмарин(1 гранче свеж )
Лук(4-5 Чешниња)
Зелен бибер(1 Кафена лажица)
Соја сос(1/4 Кафена лажица)
Маслиново масло(по потреба )
Лимон(1 )
Праз(1/2 )
Морков(1 )
Компир(750 Грама)
Спанаќ(или блитва 100 Грама)
Зелени маслинки(без семки 100 грама )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 1 час рибата да отстои во маринада
- Околу 2-3 чешниња лук, зелениот бибер и рузмаринот истолчете ги со толчник, па измешајте ги со сок од исцедениот лимон, виното, маслиновото масло и соја сосот.
- Зачинете ја маринадата со сол и бибер по вкус и ставете ја рибата да остстои околу 1 час (претходно исчистете ја рибата и засечете ја со нож на неколку места).
- Mорковот и 150 г од компирот излупете ги и изрендајте ги, а спанаќот, празот и маслинките исечкајте ги.
- Во маслиново масло кратко динстајте го празот, па додајте ги компирите и морковите, потоа спанаќот, маслинките и 2 сечкани чешниња лук и динстајте додека испари вишокот течност.
- Во огноотпорен сад наредете 600 г компири исчистени и исечени на кругови.
- Пастрмките наполнете ги со филот од компир, морков и праз, прицврстете ги со чепкалки и наредете ги врз компирот во тавата.
- Садот прекријте го со фолија и јадењето печете го на 200°C околу 40 минути.
- Потоа отстранете ја фолијата и запечете ја рибата уште 10-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во