Рецепти
Полнети ќофтиња во бел сос
Полнети ќофтиња со сирење во вкусен сос од лук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Лебни трошки(1 Супена лажица)
Кисело млеко(500 Милилитри)
Брашно(7 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Сирење(100 Грама)
Кромид(1 Главица)
Јајце(2 )
Лук(3 Чешниња)
Морков(1 )
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во длабок сад измешајте ги меленото месо, ситно сечканите кромид, 1 чешне лук, магдонос и ренданиот морков.
- Додајте ги црвениот пипер, прашокот за печиво, лебните трошки и 4 лажици брашно.
- Јајцата изматете ги со виљушка со малку сол и бибер и додајте ги во садот, па мешајте со лажица додека смесата се соедини.
- Земете од смесата од месо и расплескајте ја на едната дланка, додајте по коцка сирење и формирајте топче.
- Постапката повторете ја со сите состојки и потоа редете ги на чинија намастена со масло.
- Пржете ги на загреано масло во тава на оган, па ставете ги во керамичка тава.
- Со алатка изгмечете ги преостанатите 2 чешниња лук и пржете ги на преостанатата маснотија во тавата на оган.
- Додајте ги преостанатите 3 лажици брашно и мешајте со лажица.
- Откако брашното ќе се испржи додајте 250 мл вода и киселото млеко, па непрекинато мешајте со жица за матење.
- Откако сосот ќе ја добие потребната густина, нанесете го врз ќофтињата и печете ги 30 минути во рерна на 220 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во