Рецепти
Полнети пиперки со пилешко месо и тиквички (хроно)
Полнети, печени бабури со пилешко месо, тиквичка и млад кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолта бабура(5 )
Пилешко месо(400 Грама)
Млад кромид(1 )
Тиквичка(1 )
Лук(1 Чешне)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Исечете го младиот кромид и пропржете го на малку масло. Додајте ги исечканиот лук и пилешкото месо исечкано на коцки. Динстајте неколку минути додека месото не се зарумени од сите страни.
- Во меѓувреме, исчистете ја тиквичката и исечкајте ја на ситни коцки. Пржете ја заедно со пилешкото месо и зачинете по вкус.
- Пиперките исечете ги на половина и исчистете ги од семки. Наредете ги во сад за печење и наполнете ги со смесата од пилешко и тиквички. Полијте малку масло и половина чаша вода.
- Покријте со фолија и печете во загреана рерна околу 20-тина минути, а потоа извадете ја фолијата и печете уште 10 минути додека не зарумени. Пред послужување наросете ги пиперките со сечкан магдонос или копар и сервирајте ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во