Рецепти
Полнети пиперки во сос
Полнети жолти пиперки во вкусен сос од тиквичка и домати
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко мелено месо(700 Грама)
Свинско мелено месо(700 Грама)
Жолта пиперка(20-тина )
Доматно пире(1.5 Децилитар)
Вегета(1 Супена лажица)
Јајце(1 )
Црвен кромид(1 Главица)
Лук(4 Чешниња)
Димена сланина(2 Парчиња)
Ловоров лист(1 )
Суво оригано(0.5 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Куркума(0.5 Кафена лажица)
Доматен сос(0.5 Литар)
Тиквичка(1 поголема )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Пиперките се издлабуваат.
- Двата вида месо се соединуваат, па се додаваат оризот, јајцето, сечканиот кромид, сечкани 3 чешниња лук, оригано, вегета, сол, бибер и пасиран домат (доматно пире). Со смесата се полнат пиперките.
- Пиперките се редат во лонец, се додава чадена сланина и ловоров лист. Се залева со вода колку да се прекријат пиперките и се вари на умерен оган околу 40 минути.
- Тиквичката се лупи и се сечка на коцкички, па се пржи во врело масло околу 5 минути. Потоа се додава 1 чешне иситнет, изгмечен лук и штом ќе замириса, се трга од оган. Тиквичките се пасираат во пире.
- Во лонецот во кој се варат пиперките, по 40 минути додајте го пирето од тиквички и сосот од домати. По потреба посолете. Варете 10-тина минути, па додајте куркума. Варете уште минута и тргнете од оган. Додајте сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во