Рецепти
Полнети погачки со виршли
Вкусни полнети погачки со кашкавал и виршли што се одлични за предјадење или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(550 Грама)
Млеко(250 Милилитри)
Путер(50 Грама)
Квасец(20 Грама)
Јајце(1 )
Сол(10 Грама)
Шеќер(1 Супена лажица)
Кашкавал( 250 грама )
Виршли(8 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа за стасување на тестото
- Во еден сад измешајте ги брашното и шеќерот, во средината направете длабнатина и ставете го млакото млеко во кое претходно го растопивте квасецот.
- Измешајте, па додајте ги јајцата, омекнатиот путер и солта, па замесете меко и еластично тесто. Оставете го да стасува 2 часа во изгасена рерна, покриено со крпа додека го зголеми волуменот.
- Виршлите исечете ги на парчиња, а кашкавалот исто така (или моцарела) и измешајте.
- Стасаното тесто поделете го на топчиња, растегнете ги и наполнете ги со смесата од виршли, па затворете ги.
- Топчињата редете ги едно до друго во кружна тепсија врз намастена хартија за печење и оставете ги да стасаат уште 1 час.
- Потоа премачкајте ги со малку млеко и ставете ги да се печат во веќе загреана рерна на 180°C околу 20-25 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во