Рецепти
Полнети солени крофни
Крофните наместо со сланина, може да ги полните со варен спанаќ или со урда, сирење и кашкавал. Добар апетит!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Млеко(300 Милилитри)
Квасец(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Жолчка од јајце(2 )
Маргарин(100 Грама)
Сланина(200-300 Грама)
Белка од јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Замесуваме тесто од брашното, млакото млеко, квасецот, солта, жолчките и растопениот маргарин.
- Замесеното тесто го оставаме да стаса.
- Додека тестото стасува, го приготвуваме филот, односно сланината ја сечкаме многу ситно.
- Стасаното тесто го размесуваме и го делиме на два дела, а потоа од двата дела развлекуваме посебни кори.
- Врз едната кора го нанесуваме филот, а потоа тестото го премачкуваме со разматените жолчки.
- Другиот дел од тестото исто така го премачкуваме со белките и го ставаме врз првата кора со филот.
- Со калап за крофни или со чаша сечеме кругови и полека околу краевите со рака притискаме за да не испадне филот додека крофните се пржат.
- Вака подготвените крофни ги оставаме малку да стасаат.
- Готовите крофни се пржат во загреано масло.
- Испржените солени крофни ги ставаме врз салфетка за да се исцеди маснотијата, а потоа ги сервираме со сирење или со друг додаток.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во