Рецепти
Полнети солени крофни Ана Ѓорова

Крофните наместо со сланина, може да ги полните со варен спанаќ или со урда, сирење и кашкавал. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Млеко(300 Милилитри)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Жолчка од јајце(2 )

Маргарин(100 Грама)

Сланина(200-300 Грама)

Белка од јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Замесуваме тесто од брашното, млакото млеко, квасецот, солта, жолчките и растопениот маргарин.
  2. Замесеното тесто го оставаме да стаса.
  3. Додека тестото стасува, го приготвуваме филот, односно сланината ја сечкаме многу ситно.
  4. Стасаното тесто го размесуваме и го делиме на два дела, а потоа од двата дела развлекуваме посебни кори.
  5. Врз едната кора го нанесуваме филот, а потоа тестото го премачкуваме со разматените жолчки.
  6. Другиот дел од тестото исто така го премачкуваме со белките и го ставаме врз првата кора со филот.
  7. Со калап за крофни или со чаша сечеме кругови и полека околу краевите со рака притискаме за да не испадне филот додека крофните се пржат.
  8. Вака подготвените крофни ги оставаме малку да стасаат.
  9. Готовите крофни се пржат во загреано масло.
  10. Испржените солени крофни ги ставаме врз салфетка за да се исцеди маснотијата, а потоа ги сервираме со сирење или со друг додаток.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: