Рецепти
Полнети тиквички со ориз
Вегетаријански, летен рецепт за лесна вечера или ручек од полнети и печени тиквички во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(4 )
Ориз(100 Грама)
Кромид(2 Главици)
Лук(1 Чешне)
Домат(2 )
Црвена пиперка(1 )
Зелена пиперка(1 )
Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)
Масло(4 Супени лажици)
Магдонос(1 Китка)
Маргарин(20 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Тиквичките преполовете ги по должина и издлабете го внатрешниот дел.
- Кромидот ситно исечкајте го и со едната половина направете сос од домати, а другата половина динстајте ја на загреан маргарин заедно со исечканите пиперки, со средниот исечкан дел на тиквичките и со оризот.
- Добро промешајте ги и потоа полејте ги со готовата супа, додајте сол, бибер, сечкан магдонос и варете сè додека оризот не биде половично сварен.
- Кога ќе се олади смесата, наполнете ги тиквичките, прелијте ги со сосот од домати и со супата, а потоа печете ги во загреана рерна на 170°C додека не омекнат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во