Рецепти
Полнето свинско филе
Гурмански ручек од кој ќе се воодушевите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско филе(800 Грама)
Димена сланина(4 ленти )
Компир(2 )
Блитва(8 Листови)
Морков(3 )
Млеко(70 Милилитри)
Лебни трошки(25 Грама)
Јајце(1 )
Целер(1 корен )
Путер(100 Грама)
Ајвар(3 Супени лажици)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Компирите излупете ги и заедно со коренот од целер исечкајте ги на коцки, а морковите на кругови.
- Зовриената вода во тенџере на оган посолете ја и во неа варете го зеленчукот.
- Првото парче свинско филе засечете го по должина, посолете го, толчете го со чук и зачинете го со мелен бибер.
- Лебните трошки, ајварот и јајцето изматете ги со виљушка додека филот се соедини, па премачкајте го филето.
- Врз филот наредете 4 листови блитва и свиткајте ролат.
- Ролатот обвиткајте го со 2 ленти сланина и ставете го во тава за печење премачкана со путер.
- На истиот начин подгответе го и второто филе и тоа ставете го во тавата.
- Врз ролатите наросете сушен темјан и ставете парчиња од преостанатиот путер.
- Тавата затворете ја со алуминуимска фолија и ставете ја во рерна.
- Печете го филето 40 минути на температура од 180°C.
- Варениот зеленчук испасирајте го и измешајте го со млекото.
- Извадете го филето од рерна и послужете го со пирето од испасираниот варен зеленчук. Наместо пире, може да го послужите филето со варен или печен микс од зеленчуци.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во