Рецепти
Полжавчиња со изварка
Овие печива може да се направат и со фил од мелено месо или со шунка и кашкавал – еднакво се вкусни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Масло(1 Чаша)
Сол(2 Кафени лажици)
Свинска маст(3 Супени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
Изварка(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Се замесуваат брашното, квасецот, маслото и солта со млака вода за да се добие средно меко тесто.
- Се остава малку да нарасне и потоа од тестото се кинат топчиња кои се ставаат да отстојат 15 минути во 2 лажици свинска маст и 2 лажици масло (претходно загреани за да се стопи маста).
- Секое топче се растегнува на маса, се попрскува со смесата од маста и од маслото и се наросува со изварката. Секое топче се витка во вид на полжавче.
- Полжавчињата се оставаат да отстојат 10 минути во подмачкан плех со 5 лажици од смесата, а секое полжавче се премачкува со смесата од маста и маслото.
- Се печат на температура од 180 степени додека да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во