Рецепти
Полжавчиња со изварка Ана Ѓорова

Овие печива може да се направат и со фил од мелено месо или со шунка и кашкавал – еднакво се вкусни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Масло(1 Чаша)

Сол(2 Кафени лажици)

Свинска маст(3 Супени лажици)

Масло(3 Супени лажици)

Изварка(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Се замесуваат брашното, квасецот, маслото и солта со млака вода за да се добие средно меко тесто.
  2. Се остава малку да нарасне и потоа од тестото се кинат топчиња кои се ставаат да отстојат 15 минути во 2 лажици свинска маст и 2 лажици масло (претходно загреани за да се стопи маста).
  3. Секое топче се растегнува на маса, се попрскува со смесата од маста и од маслото и се наросува со изварката. Секое топче се витка во вид на полжавче.
  4. Полжавчињата се оставаат да отстојат 10 минути во подмачкан плех со 5 лажици од смесата, а секое полжавче се премачкува со смесата од маста и маслото.
  5. Се печат на температура од 180 степени додека да заруменат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: