Рецепти
Полжави со урда и праз
Одлични се за појадок или вечера со чаша јогурт или кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Масло(100 Милилитри)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Квасец(1 )
Јајце(3 )
Урда(300 Грама)
Праз(4 страка )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Брашното, јајцата, маслото, солта, шеќерот и квасецот, кој е претходно растворен во млака вода, се замесуваат во меко тесто и се остава тестото да стаса.
- Празот се сечка и пржи, па се додава урдата и заедно се мешаат.
- Тестото се дели на четири дела. Од секое тесто се расукува кора на масата намастена со масло, се става со мешавината од праз и урда и се виткаат мали ролати во вид на полжави.
- Полжавите се редат во подмачкана тава со масло и се печат 40 минути на 200 степени (првите 10 минути, потоа температурата се намалува на 150 степени).
- Испечените полжави се сервираат на чинија и се служат со кисело млеко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во