Рецепти
Полжави со урда и праз Ана Ѓорова

Одлични се за појадок или вечера со чаша јогурт или кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(100 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Јајце(3 )

Урда(300 Грама)

Праз(4 страка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Брашното, јајцата, маслото, солта, шеќерот и квасецот, кој е претходно растворен во млака вода, се замесуваат во меко тесто и се остава тестото да стаса.
  2. Празот се сечка и пржи, па се додава урдата и заедно се мешаат.
  3. Тестото се дели на четири дела. Од секое тесто се расукува кора на масата намастена со масло, се става со мешавината од праз и урда и се виткаат мали ролати во вид на полжави.
  4. Полжавите се редат во подмачкана тава со масло и се печат 40 минути на 200 степени (првите 10 минути, потоа температурата се намалува на 150 степени).
  5. Испечените полжави се сервираат на чинија и се служат со кисело млеко.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: