Рецепти
Полжави со урда и праз Ана Ѓорова

Одлични се за појадок или вечера со чаша јогурт или кисело млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Масло(100 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Јајце(3 )

Урда(300 Грама)

Праз(4 страка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Брашното, јајцата, маслото, солта, шеќерот и квасецот, кој е претходно растворен во млака вода, се замесуваат во меко тесто и се остава тестото да стаса.
  2. Празот се сечка и пржи, па се додава урдата и заедно се мешаат.
  3. Тестото се дели на четири дела. Од секое тесто се расукува кора на масата намастена со масло, се става со мешавината од праз и урда и се виткаат мали ролати во вид на полжави.
  4. Полжавите се редат во подмачкана тава со масло и се печат 40 минути на 200 степени (првите 10 минути, потоа температурата се намалува на 150 степени).
  5. Испечените полжави се сервираат на чинија и се служат со кисело млеко.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: