Рецепти
Попарен комат Ана Ристеска

Оригинален и стар охридски рецепт за комат. Може да се приготви и со ситно сечкани ореви или, по ваша желба, со друга смеса за полнење 🙂

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец во прав(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Вода(млака по потреба )

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во сад за месење се става брашното, се додаваат квасецот и солта, потоа со млака вода (количина по потреба) се замесува тесто и се дели на топчиња.
  2. Од тестото веднаш се сука кора и се попрскува со масло.
  3. Врз кората се става ситно сирење или урда, по кората се витка.
  4. Завитканите кори се редат во тепсија во форма на круг.
  5. Откако ќе се испече коматот, се попарува со течност од 1/2 литар вода, малку масло и 1/2 лажиче сол.
  6. Коматот се враќа назад во рерната и се пече додека испари водата.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: