Рецепти
Бадникова погача (посно) Ана Ѓорова

Традиционален рецепт како дел од бадниковата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(40 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Масло(10 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(3 Кафени лажици)

Брашно(700 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во топлата вода го ставаме квасецот и шеќерот.
  2. Потоа го ставаме брашното, маслото и солта и размесуваме добро. Тестото убаво треба да се меси за да биде меко и сипкасто.
  3. Постепено се додава брашно и да се меша со лажица додека тестото не стане густо.
  4. Полијте со 3 лажици масло за тестото да биде лепливо и меко.
  5. Покријте го и оставете го на топло место да стаса околу 20 до 30 минути.
  6. Извадете го тестото и размесете го малку со рацете да биде како тенка лепиња.
  7. Ставете ја погачата во сад за печење, само краевите свиткајте ги и избоцкајте ја со вилушка, со четка премачкајте ја со масло и оставете 20 минути да отстои.
  8. Уклучете ја рерната да загрее на 200 степени и ставете ја погачата да се пече.
  9. По 25 минути печење, треба да порумени и да биде готова.
  10. Печената погача извадете ја од рерната малку попрскајте ја со вода, ставете ја во крпа додека не ја поставите за јадење.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: