Рецепти
Бадникова погача (посно)
Традиционален рецепт како дел од бадниковата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(40 Грама)
Вода(400 Милилитри)
Масло(10 Супени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(3 Кафени лажици)
Брашно(700 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Во топлата вода го ставаме квасецот и шеќерот.
- Потоа го ставаме брашното, маслото и солта и размесуваме добро. Тестото убаво треба да се меси за да биде меко и сипкасто.
- Постепено се додава брашно и да се меша со лажица додека тестото не стане густо.
- Полијте со 3 лажици масло за тестото да биде лепливо и меко.
- Покријте го и оставете го на топло место да стаса околу 20 до 30 минути.
- Извадете го тестото и размесете го малку со рацете да биде како тенка лепиња.
- Ставете ја погачата во сад за печење, само краевите свиткајте ги и избоцкајте ја со вилушка, со четка премачкајте ја со масло и оставете 20 минути да отстои.
- Уклучете ја рерната да загрее на 200 степени и ставете ја погачата да се пече.
- По 25 минути печење, треба да порумени и да биде готова.
- Печената погача извадете ја од рерната малку попрскајте ја со вода, ставете ја во крпа додека не ја поставите за јадење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во