Рецепти
Бадникова погача (посно) Ана Ѓорова

Традиционален рецепт како дел од бадниковата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(40 Грама)

Вода(400 Милилитри)

Масло(10 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол(3 Кафени лажици)

Брашно(700 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во топлата вода го ставаме квасецот и шеќерот.
  2. Потоа го ставаме брашното, маслото и солта и размесуваме добро. Тестото убаво треба да се меси за да биде меко и сипкасто.
  3. Постепено се додава брашно и да се меша со лажица додека тестото не стане густо.
  4. Полијте со 3 лажици масло за тестото да биде лепливо и меко.
  5. Покријте го и оставете го на топло место да стаса околу 20 до 30 минути.
  6. Извадете го тестото и размесете го малку со рацете да биде како тенка лепиња.
  7. Ставете ја погачата во сад за печење, само краевите свиткајте ги и избоцкајте ја со вилушка, со четка премачкајте ја со масло и оставете 20 минути да отстои.
  8. Уклучете ја рерната да загрее на 200 степени и ставете ја погачата да се пече.
  9. По 25 минути печење, треба да порумени и да биде готова.
  10. Печената погача извадете ја од рерната малку попрскајте ја со вода, ставете ја во крпа додека не ја поставите за јадење.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: