Рецепти
Потпечен карфиол
Интересно предјадење кое брзо се подготвува
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(1 помала Главица)
Компир(500 Грама)
Свежи шампињони(300 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Маргарин(50 Грама)
Млеко(малку )
Вода(250 Милилитри)
Кашкавал(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Искинете го карфиолот на мали цветчиња, сварете ги во солена вода и исцедете ги.
- Излупете го и сварете го компирот, а потоа испасирајте го, додајте ги маргаринот и млекото и направете пире.
- Исечкајте ги шампињоните и испржете ги на малку масло. Додајте ги брашното и водата и варете ја смесата додека добиете средно густ сос. Зачинете со мешавина зачини и со црн пипер.
- Подмачкајте го огноотпорниот сад и на дното ставете го пирето. Врз пирето ставете го карфиолот. Зачинете и прелијте со сосот од шампињони.
- Одозгора наросете со рендан кашкавал и печете на 200 степени околу 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во