Рецепти
Потпечен ориз со сардини (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и посен ручек во рерна од ориз и свежи сардини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(400 Грама)

Сардини свежи(400 Грама)

Лебни трошки(80 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Лук(1 Чешне)

Црвен пипер(малку )

Масло(5 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Отворете ги сардините и отстранете им ја централната коска. Измијте ги и исушете ги со салфета.
  2. Сварете го оризот во посолена вода, исцедете го и измешајте го со 3 лажици масло и малку сол.
  3. Излупете го лукот и исечкајте го заедно со магдоносот. Додајте ги трошките, малку леб и црвен пипер.
  4. Намастете една тава, ставете во неа половина од оризот, прекријте ја со половина од сардините, па посипете со дел од ароматичните тревки.
  5. Повторете ја постапката уште еднаш и завршете со слој сардини. Врз површината распоредете ги останатите трошки.
  6. Печете го јадењето на 200 степени, 20 минути и сервирајте го веднаш.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: