Рецепти
Потпечен ориз со сардини (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и посен ручек во рерна од ориз и свежи сардини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(400 Грама)

Сардини свежи(400 Грама)

Лебни трошки(80 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Лук(1 Чешне)

Црвен пипер(малку )

Масло(5 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Отворете ги сардините и отстранете им ја централната коска. Измијте ги и исушете ги со салфета.
  2. Сварете го оризот во посолена вода, исцедете го и измешајте го со 3 лажици масло и малку сол.
  3. Излупете го лукот и исечкајте го заедно со магдоносот. Додајте ги трошките, малку леб и црвен пипер.
  4. Намастете една тава, ставете во неа половина од оризот, прекријте ја со половина од сардините, па посипете со дел од ароматичните тревки.
  5. Повторете ја постапката уште еднаш и завршете со слој сардини. Врз површината распоредете ги останатите трошки.
  6. Печете го јадењето на 200 степени, 20 минути и сервирајте го веднаш.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: