Рецепти
Потпечен ориз со сардини (посно)
Вкусен и посен ручек во рерна од ориз и свежи сардини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(400 Грама)
Сардини свежи(400 Грама)
Лебни трошки(80 Грама)
Магдонос(1 Китка)
Лук(1 Чешне)
Црвен пипер(малку )
Масло(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Отворете ги сардините и отстранете им ја централната коска. Измијте ги и исушете ги со салфета.
- Сварете го оризот во посолена вода, исцедете го и измешајте го со 3 лажици масло и малку сол.
- Излупете го лукот и исечкајте го заедно со магдоносот. Додајте ги трошките, малку леб и црвен пипер.
- Намастете една тава, ставете во неа половина од оризот, прекријте ја со половина од сардините, па посипете со дел од ароматичните тревки.
- Повторете ја постапката уште еднаш и завршете со слој сардини. Врз површината распоредете ги останатите трошки.
- Печете го јадењето на 200 степени, 20 минути и сервирајте го веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во